Trommelremmen vs. schrijfremmen

  • Home
  • Trommelremmen vs. schrijfremmen
Diverse merken onderdelen

Trommelremmen vs. schrijfremmen

  • 15 oktober 2019
  • By Admin: Redactie
  • Comments: 00

Tegenwoordig zien we remtrommels steeds minder vaak bij nieuwe auto’s. In sommige gevallen worden ze nog wel gebruikt bij auto’s met een redelijk laag vermogen. Ook zien we ze nog terug bij aanhangers, all-terrain-voertuigen en vrachtwagens. Op gewone personenauto’s zien we nu steeds vaker schijfremmen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen beide soorten? In dit artikel leggen we het je uit.

AutoParts

Trommelremmen

Een trommelrem bestaat uit metaal en heeft de vorm van een ronde trommel. Deze rem bedekt de remschoen. Tijdens het remmen wordt de hydraulische cilinder tegen de binnenzijde van de trommel gedrukt, waardoor de auto afremt.

Aangezien de trommelrem bedekt en zo een gesloten constructie vormt, komt er tijdens het remmen minder remstof vrij in de omgeving. Ook gaan trommelremmen langer mee dan schijfremmen. Echter hebben de trommelremmen ook nadelen. Ze remmen niet zo goed als schijfremmen en het is lastig om ze te verwisselen. De warmte die ontstaat tijdens het remmen wordt slechts afgevoerd, waardoor de remmen minder goed werken bij lang remmen.

Diverse merken onderdelen

Schijfremmen

Een schijfrem heeft ook echt de vorm van een schijf. Tijdens het remmen worden de remblokken via de remklauw tegen de remschijf aangedrukt. Schijfremmen remmen dus beter dan trommelremmen. Ook kun je de remschijven (en remblokken) gemakkelijker vervangen dan trommelremmen en remschoenen. Een nadeel van schijfremmen is dat ze meer remstof laten vrijkomen in de buitenlucht. Daarbij gaan ze ook minder lang mee dan trommelremmen.

Ondanks de nadelen worden schijfremmen het meest aangeraden, omdat ze beter remmen dan trommelremmen en ook goed blijven remmen bij langer remmen. Daarom zie je nu vrijwel alleen nog nieuwe auto’s met schijfremmen.