Laadstations schieten als paddenstoelen uit de grond, maar het aantal elektrische en hybride autos ook. Een plekje is niet gegarandeerd en de ‘laadpaal file’ is inmiddels een begrip. Een eigen laadpaal thuis heeft daarom zo zijn voordelen en Soolutions heeft een ruim aanbod dat daar goed bij aansluit. Maar is het vanuit financieel oogpunt ook voordeliger? En waar moet je rekening mee houden? 

Gemeentelijke regels

Allereerst is het verstandig om na te gaan welke regels er in de gemeente gelden voor een laadpaal installatie. Het is niet overal toegestaan om een laadkabel over de stoep te laten lopen en soms kan het zelfs worden beboet als het laadpunt vanaf de openbare weg te zien is. 

Eigen energiekosten

Over het algemeen ben je goedkoper af als je een eigen laadpaal hebt die is aangesloten aan je eigen energienetwerk. Dan betaal je de vaste kosten en weet je waar je aan toe bent. Publieke laadpalen zijn langs de snelweg of bij parkeerplaatsen te vinden en worden beheerd door andere partijen. Hiervoor betaal je al snel het dubbele tarief per geladen kilowattuur in vergelijking met een privé laadpaal.  

Bovendien kan het thuis laden nog voordeliger zijn als er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen. Huizen met zonnepanelen kunnen de opgewekte stroom gebruiken voor hun elektrische of hybride auto. In veel gevallen is dat zelfs gunstiger dan het overschot wordt teruggeleverd. 

Installatie kosten 

Het is lastig om een indicatie te geven van de gemiddelde algemene kosten voor een laadpaal installatie. Dat is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Factoren die meespelen in het bepalen van de prijs zijn bijvoorbeeld: graafwerkzaamheden en uitbreiding van de meterkast. Ook kan bij de meterkast Dynamic Load Balancing een kostenpost zijn. Dit systeem ontlast het energienetwerk. Het zorgt ervoor dat het niet overbelast raakt en de laadpaal en het energienetwerk beter op elkaar zijn afgestemd. 

Werkgever afspraak

Een werkgever kan in kosten tegemoet komen. Als de auto uit een leaseovereenkomst is voortgekomen kan de werkgever installatie kosten of energiekosten (gedeeltelijk) voor zijn rekening nemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *