U hebt zeker de term “logistiek van de toekomst” gehoord. De term verwijst naar het proces van digitale transformatie in de sector, dat steeds meer aanwezig is in bedrijven. Het omvat ook concepten met betrekking tot continue verbetering en managementacties voor hoge prestaties. Naast procesoptimalisatie is het gebruik van enkele innovatieve logistieke concepten essentieel. Het is door deze innovaties dat de logistieke operatie meer controle krijgt, de kosten verlaagt, de processen optimaliseert en de kwaliteit van de levering verbetert.

In dit artikel belichten we 4 innovatieve logistieke concepten die u moet weten. Bekijk ze en blijf op de hoogte!

1. Slimme vloot

Een van de bekendste innovatieve logistieke concepten, de intelligente vloot is niets anders dan het bewaken van het transport en distributieproces. Met behulp van GPS-oplossingen en tracking software zorgt een intelligente vloot voor de centrale geconsolideerde gegevens over de bewegingen van voertuigen in real time.

Deze trend omvat ook oplossingen voor het monitoren van de conditie van de lading, met name met betrekking tot gevoelige goederen zoals gekoelde goederen. Stopindicatoren, voortgangsstatus van de route en andere informatie die via de trackers wordt verzameld, garanderen de logistiek manager nauwkeurige gegevens voor de besluitvorming.

2. Automatisering

Een ander innovatief concept dat wordt toegepast op de logistiek is automatisering. Het kan op verschillende fronten van het beheer van de transport logistiek voorkomen en verschillende technologische oplossingen ondersteunen dit.

Gekoppeld aan kunstmatige intelligentie middelen, dit soort oplossing helpt het bedrijf om het formaat van de ontvangst, opslag, scheiding en inventaris van het magazijn te verbeteren, het verminderen van handmatig werk.

Wanneer het handmatig wordt uitgevoerd, is het proces van het controleren van de vracht complex en tijdrovend. Vanuit de automatisering is het de software zelf die de gegevens controleert en kruist om de betaling uit te voeren.

3. Routingsysteem

Natuurlijk kan er onder de innovatieve concepten van de logistiek geen gebrek zijn aan het scriptsysteem. Deze innovatie maakt al deel uit van de routine van grote bedrijven en vergemakkelijkt de routine van routevolgordebepaling.

Een ander voordeel van wagenparkbeheer via routing is het beheer van de rit van de chauffeur. Met deze software zal het bedrijf de reststops en werkperiode monitoren en registreren. Dit zal de kosten met overuren verminderen en de integriteit en het welzijn van het team waarborgen.

4. Samenwerkende logistiek

Dit is een concept dat ruimte wint in de logistiek. Zoals de naam al aangeeft, is het een samenwerkingsverband tussen leveranciers, distributeurs en dienstverleners.

In de collaboratieve logistiek voert dezelfde verlader het transport van goederen van verschillende bedrijven uit, met als doel de lading te optimaliseren. Zo verdeelt het de kosten over meer dan één bedrijf en wint iedereen, snel in het leveringsproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *